Soorten verlichting

 

Soorten verlichting

We realiseren het ons niet zo vaak, maar verlichting is één van de belangrijkste aspecten bij de inrichting van een huis of bedrijf. Niet alleen is verlichting handig tijdens donkere dagen of de avonduren. Het is tevens aan te raden goede aandacht te besteden aan de verlichting in ruimtes waar veel achter een computer wordt gezeten. Door de juiste verlichting worden problemen met het zicht en hoofdpijn voorkomen. Als u bovendien aandacht wilt besteden aan de energiezuinigheid van uw lampen, is het van belang te kijken naar energielabels en prijzen. De medewerkers van Elektricien Nu zijn u graag van dienst bij al uw vragen op het gebied van verlichting. Wilt u uw gloeilampen vervangen door spaarlampen? Bent u benieuwd naar de werking van LED en halogeenlampen? Of bent u geïnteresseerd in de meest energiezuinige methode om uw kantoor te verlichten? Wij voorzien u van deskundig advies en kunnen desgewenst een vrijblijvende offerte aanbieden.

Gloeilampen

gloeilampen
Gloeilampen zijn tot op heden de meest bekende vorm van binnenhuisverlichting. Gloeilampen produceren licht doordat elektrische stroom langs een gloeidraad in een glazen bol wordt geleid. Doordat gloeilampen al zo’n lange tijd bestaan, worden ze in een grote verscheidenheid aan soorten en maten gemaakt. Zo kunt u kiezen voor gloeilampen die helder, halfmat of mat zijn. Daarnaast kunt u naast de standaard gele en witte uitvoering kiezen voor verschillende kleuren in gloeilampen. Bovendien bestaan er gloeilampen die speciaal gemaakt zijn voor een korte brand duur, en beschikken over een spiegelreflector. Doordat gloeilampen niet erg duurzaam zijn, worden ze langzamerhand steeds minder verkocht, en gaan er stemmen op om de productie zelfs geheel stop te zetten. Gloeilampen hebben namelijk maar een rendement van maximaal 10 procent. Dit betekent dat er zeker negentig procent van de elektriciteit verloren gaat in het proces. Daarnaast hebben gloeilampen maar een zeer beperkte brandtijd: ze branden maximaal 1200 uur, wat gelijk staat aan ongeveer een jaar.

Spaarlampen

spaarlampen
Spaarlampen zijn ontwikkeld als de duurzame variant van gloeilampen. Spaarlampen geven licht doordat elektriciteit door een buis, gevuld met kwikdamp, wordt geleid. Doordat spaarlampen geleidelijk meer licht afgeven, en deze stabiel houden, zijn zij uitermate geschikt voor kamers waar u langere tijd licht nodig heeft. Spaarlampen zijn stukken duurder dan gloeilampen en zorgen bovendien voor een minder sfeervolle atmosfeer. Daarentegen hebben spaarlampen een tot wel tien keer langere levensduur dan gloeilampen, met een sterk verminderd energieverbruik. Door innovatieve technieken zijn spaarlampen tegenwoordig ook te verkrijgen met een dimmer. Dit zorgt voor een beter comfort en een gezelligere uitstraling. Als u overweegt bij de verlichting binnenshuis uw gloeilampen te vervangen door spaarlampen, dan moet u het vermogen (kW) van de gloeilamp door vier delen.

LED lampen

ledlampen
Een nieuwe innovatie op het gebied van verlichting binnenshuis, zijn LED lampen. LED staat voor Light Emmitting Diode. LED lampen produceren licht doordat elektronen door halfgeleidermateriaal worden bewogen. Het grootste voordeel van LED lampen is dat zij maar weinig warmte produceren, waardoor een LED lamp een zeer energiezuinige vorm van verlichting is. Daarnaast gaan LED lampen veel langer mee, in de praktijk blijken zij gemiddeld vijf keer meer branduren te hebben dan standaard spaarlampen. Bovendien loopt de lichtterugval van de lichtopbrengst maar op tot maximaal veertig procent. Tot slot kunnen LED lampen vanwege de geringe grootte op vele manieren toegepast worden, en zijn daarom ook geschikt als verlichting voor kerst of andere feestdagen.

Halogeenlampen

halogeenlampen
Halogeenlampen zijn qua werking vergelijkbaar met gloeilampen. Echter in tegenstelling tot een gloeilamp is de bol van een halogeenlamp gevuld met gas waaraan een beetje halogeen is toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat halogeenlampen in vergelijking met gloeilampen de dubbele hoeveelheid licht produceren, en dus ook twee keer zo lang mee gaan. Bovendien zijn halogeenlampen tot dertig procent energiezuiniger dan gloeilampen. Tegenwoordig krijgt u met halogeenlampen nog meer licht in huis, doordat op het glas een coating voor warmtestraling wordt aangebracht.

Prijzen

Er zit een groot verschil in de prijzen tussen verschillende soorten verlichting. Elke soort verlichting heeft dan ook zijn eigen voordelen, hoeveelheid branduren en werking die de prijzen beïnvloeden. Om een overzicht te krijgen van de mogelijkheden op het gebied van verlichting en de prijzen waarbij u dan aan moet denken, is het handig onderstaande tabel te bekijken. Hierin zijn de prijzen van de verschillende soorten lampen aangegeven, alsmede de hoeveelheid branduren.

Soort verlichting Gemiddelde prijzen Aantal branduren
Gloeilampen € 0,75 – 4,00 1000 – 1200
Halogeenlampen € 2,00 – 20,00 2000 – 3000
Spaarlampen € 3,00 – 14,00 6000 – 10.000
LED lampen € 3,50 – 45,00 40.000 – 60.000

Energielabel

De verschillende soorten verlichting hebben een verschillend energielabel. Een energielabel geeft aan in hoeverre elektrische apparaten, en dus ook verlichting energiezuinig zijn. Energielabels lopen van A++ tot en met G, waarbij verlichting met een A++ label het energie zuinigst zijn. Hoewel het label verschilt per product, kan over het algemeen de volgende richtlijn worden aangehouden.

  • Gloeilampen: E – G
  • Halogeenlampen: C-D
  • Spaarlampen: A-B
  • LED lampen: A++
Wanneer u geïnteresseerd bent in duurzaamheid en het verminderen van energieverbruik is het dan ook aan te raden om over te gaan op LED lampen in huis, in plaats van gloeilampen. Hiermee bespaart u tot wel 75 procent energieverbruik per jaar. Daarnaast is het voor iedereen aan te raden de prijzen van verlichting in huis eens te vergelijken met de levensduur en het energieverbruik. Misschien is er ook voor u een voordeligere optie.

Direct leverbaar

Wilt u uw verlichting in huis aanpassen? Bent u op zoek naar energiezuinige feestverlichting? Of wilt u een betere verlichting van kantoor of werkplaats? Neem dan contact op met Elektricien Nu via het contactformulier. Wij brengen u in contact met verschillende elektriciens bij u in de regio, die allen het beste op het gebied van verlichting te bieden hebben. Of u nu vraagt naar gloeilampen, LED verlichting of spaarlampen, zij hebben het allemaal. Bovendien zijn door het grote beschikbare assortiment bijna alle soorten verlichting direct leverbaar tegen voordelige prijzen. Wacht niet langer, en neem vandaag nog contact met ons op!

Gratis offertes

Uw aanvraag:

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons
  • Vrijblijvende dienstverlening
  • Kosteloos en zonder verplichtingen