Schotelantenne installeren

 

Schotelantenne

Een schotelantenne wordt ook wel een satellietschotel genoemd en is een cirkel,- of ovaalvormige reflector in de vorm van een parabolische schotel en ontvangstknop. Deze ontvangstknop wordt LNB genoemd; Low Noise Blockconverter. De LNB bevat de antenne. De schotelantenne bundelt radiogolven en deze worden geconcentreerd op de LNB. De schotelantenne wordt gebruikt om signalen te ontvangen van een satelliet. Elektricien Nu legt u in een paar stappen uit hoe u eigenhandig een schotelantenne kunt installeren. Heeft u hulp nodig? Uiteraard nemen wij u het monteren graag uit handen.

Zelf monteren

Voordat u begint met het monteren van een schotelantenne moet u er rekening mee houden dat u wellicht een vergunning aan moet vragen voor het plaatsen van de schotelantenne. Laat u vooraf dus goed informeren.

  • Allereerst moet u bepalen waar u de schotel gaat plaatsen. U heeft een plek nodig met een vrij zicht naar het zuiden, 19.2 graden van zuid naar oost. Er mogen geen bomen of huizen staan tussen de antenne en de satellieten.
  • De schotel dient loodrecht gemonteerd te worden, hiervoor kunt u het beste een waterpas gebruiken.
  • Vervolgens bepaalt u de elevatie en azimuth. Azimuth staat voor de horizontale afstelling en staat in relatie tot de kompasrichting van de satellietpositie. Elevatie staat voor de verticale afstelling en is de hoek waarbij de schotel ten opzichte van de horizon naar boven kijkt. Op deze manier kan de schotel de satelliet ontvangen. Om zowel elevatie en azimuth goed in te kunnen stellen moet u de moeren op de schotelbevestiging iets los draaien, zodat de schotel horizontaal als verticaal gedraaid kan worden. Als uitgangspunt voor de elevatie kunt u de schotel instellen op 30 graden.
  • U kunt nu de satfinder op de LNB aansluiten. De uitgang van de satfinder moet verbonden worden met digitale satellietontvanger die is aangesloten op het televisietoestel.

Installeren

De apparatuur kan ingeschakeld worden als alles correct is aangesloten. Zorg ervoor dat alle kabels goed zitten, dit om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat. Het startpunt van de installatie is de Astra 1 satelliet (19.2 graden oost). U kunt de schotel links van het zuiden richten (19 graden oost) en de schotel voorzichtig vastzetten. De satfinder begint te piepen wanneer u een satelliet heeft ontvangen. Het is de bedoeling dat u nu de schotel naar boven of beneden beweegt en blijf dit herhalen totdat hij blijft piepen. U heeft de hoogte nu juist ingesteld en kunt de bouten iets strakker aanschroeven.

U kunt nu op uw digitale ontvanger zien dat u op een bepaalde satellietgroep gericht bent. In de handleiding van uw ontvanger kunt u per satelliet naslaan op welke satellietgroep en frequentie uw ontvanger gericht is. Wanneer het gradengetal lager of hoger is dan de satellietpositie kunt u de schotel iets draaien. Wanneer u het juiste ontvangstsignaal van de satelliet op uw scherm ziet is het goed. U kunt nu uw schotel verder afstellen. Als u goed de handleiding van uw schotel naleest en nauwkeurig werkt, zal de installatie makkelijk verlopen.

Hulp inschakelen

Heeft u toch hulp nodig bij het monteren en installeren van uw schotelantenne? Het installeren en monteren van uw schotel is specialistisch werk. Een elektricien van Elektricien Nu helpt u graag. U kunt voor alle klussen een vrijblijvende offerte opvragen en wij brengen u in contact met een elektricien uit de buurt. Neem vandaag nog contact met ons op!

Gratis offertes

Uw aanvraag:

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons
  • Vrijblijvende dienstverlening
  • Kosteloos en zonder verplichtingen