Kortsluiting

 

Kortsluiting

Stroomdraden hebben meestal een isolatielaag van kunststof, of schellak. Deze isolatie kan beschadigd raken door water, warmte, stof en andere zaken. Kortsluiting ontstaat wanneer één of meerdere elektriciteitskabels elkaar raken, doordat deze isolatielaag kapot is gegaan. Wanneer elektriciteitsdraden elkaar raken, gaat er stroom lopen. Dit kan door direct contact, maar ook door vochtige bedrading of roest. Hierdoor wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm en ontstaat het risico op brand. Met een stop of andere beveiliging wordt als dit gebeurt, de elektriciteit direct uitgeschakeld en brand voorkomen. Een storing door kortsluiting kan erg vervelend zijn, en in sommige vallen moet zelfs de elektricien worden gecontacteerd om de storing te verhelpen. Om uzelf de kosten van een elektricien te besparen, zullen hieronder enkele tips worden geven om kortsluiting te voorkomen. Heeft u toch behoefte aan een elektricien, die u helpt bij het voorkomen van een storing? Dan bieden wij bij Elektricien Nu gratis een vrijblijvende offerte aan van een erkende elektricien uit uw regio. Vertel ons uw wensen via het offerteformulier, en wij doen de rest!

Voorkomen kortsluiting: Algemene tips

Er zijn verschillende dingen waar u rekening mee kunt houden, die het risico kortsluiting verminderen of zelfs geheel voorkomen kan worden. Deze tips worden door elke erkende elektricien onderstreept, en het is dus aan te raden ze op te volgen. Voor het voorkomen van kortsluiting is het handig om:

  • Elektrische kabels regelmatig te controleren op beschadiging van de isolatielaag. Zeker bij de aanschaf van tweedehands producten is heb belangrijk deze te checken om een storing te voorkomen.
  • Nooit meer ampère te gebruiken dan is toegestaan. Dit kunt u controleren op de stoppen in uw meterkast.
  • Alleen elektrische apparaten aan te schaffen die een CE label hebben. Met zo’n markering voldoen de apparaten in ieder geval aan de minimale eisen voor elektrische bedrading. Nog beter is het om te kiezen voor apparaten met een KEMA of VDE keurmerk. Deze keurmerken worden afgegeven door onafhankelijke testinstituten en zijn gegarandeerd veilig.
  • Geen elektrische snoeren ergens onder te plaatsen (zoals een zeil of tapijt). Dit kan eenvoudig tot slijtage lijden, wat kortsluiting veroorzaakt.
  • Stekkers altijd bij het stekkergedeelte vast te houden wanneer u deze uit het stopcontact trekt. Wanneer u de kabel gebruikt kan de isolatielaag van de stekker losscheuren.
  • Verlengsnoeren altijd helemaal uit te rollen, dit voorkomt een storing in het circuit.
  • Nooit meer dan één verlengsnoer achter elkaar te gebruiken. Hierdoor worden klemzittende snoeren voorkomen, evenals het over verbruik van een stroomgroep.
Eén elektricien bood daarnaast aanvullende tips voor mensen met een serre of souterrain. Voor het voorkomen van kortsluiting is het hier met name van belang dat u aandacht besteed op de isolatie bij ramen om vocht en waterlekkage te voorkomen. Wanneer u toch vocht heeft in het souterrain dient u de bedrading spoedig te vervangen door een deskundig elektricien.

Specifieke tips voorkomen kortsluiting

Om kortsluiting te voorkomen zijn er per elektrisch apparaat ook nog verschillende adviezen die u kunt opvolgen. Hieronder zullen een aantal worden weergegeven.

  • Koelkast: om kortsluiting in uw koelkast te voorkomen is het belangrijk dat u de achterkant van de koelkast stofvrij houdt. Dit kan door regelmatig te stofzuigen, of ventilatie te installeren.
  • Koffiezetapparaat: wanneer u het koffiezetapparaat langere tijd aan laat staan kan dit een storing tot gevolg hebben. Zet deze daarom altijd uit.
  • Afzuigkap: om brand in uw afzuigkap voor te zijn, wordt door een elektricien altijd aangeraden de filters regelmatig te reinigen of vervangen.
  • Droger: één van de apparaten waar het snelst kortsluiting in ontstaat, is de wasdroger. Dit kan worden voorkomen door regelmatig stof van het filter te halen, de ontluchtingsbuis periodiek te zuigen, en elke vijf jaar een monteur naar de machine laat kijken.
  • Overige apparaten: elektrische apparaten zoals een föhn, frituur, of broodrooster zijn erg vatbaar voor stof en beschadiging. Om een storing voor te zijn is het aan te raden de apparaten regelmatig schoon te maken en het stof te verwijderen.

Storing opsporen

Wanneer u toch kortsluiting heeft, is het voor de elektricien handig om te weten op welke plaatsen hij het eerst moet kijken om de kortsluiting te verhelpen. Het is daarom aan te raden een lijst samen te stellen van de elektrische apparaten per stroomgroep. Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt. Als u na dit proces de kortsluiting nog niet gevonden heeft, is het aan te raden een elektricien te raadplegen. Deze kan met speciale apparatuur de kortsluiting snel opsporen en verhelpen.

Erkende Elektricien

Bij Elektricien Nu zijn verschillende elektriciens betrokken, die alleen gecertificeerd zijn als erkend elektricien. Dit houdt in dat zij u snel en deskundig van dienst kunnen zijn bij het verhelpen van kortsluiting of het aanleggen van nieuwe bedrading binnenshuis. Voorkom brand, voorkom risico’s; neem contact met ons op via het offerteformulier, en wij sturen u geheel vrijblijvend enkele offertes. Zo kunt u zelf kiezen voor de elektricien die bij u past!

Gratis offertes

Uw aanvraag:

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons
  • Vrijblijvende dienstverlening
  • Kosteloos en zonder verplichtingen